Jak ochránit gauč či nábytek před kočičími drápky?

Pořídili jste si kočičku a po nějakém čase vám  pěkně leze na nervy to jejich škrábání sedačky nebo nábytku? Bohužel nemám pro vás dobrou zprávu – musíte se s tím naučit žít, prostě to mají v genech. Můžete ji trénovat od koťátka, ale kočku to neodnaučíte. Co vás snad může uklidnit a zmírnit vaší naštvanost je fakt, že máte úplně normální zdravou kočičku, která se chová přirozeně a značkuje si tím své teritorium, uvolňuje napětí, procvičuje si tlapky a zkracuje drápky. Pokud by to kočičky nedělali, spíše by to byl podnět k zamyšlení, jestli není ve stresu či nemocná. My jako otroci se můžeme pouze zamyslet nad tím, jak škrábání omezit na nábytku, který je například nový nebo nám na něm více záleží. 

Co tedy můžeme udělat?

  • Šanta kočičí 
    Můžete si koupit nebo ušít malé pytlíčky se šantou a navádět tak kočičku na škrabadlo, kde si může bezpečně brousit své drápky jak často a dlouho bude chtít.  
  • Zahalte polstrování do sametu
    Například sametový přehoz není zrovna tkanina, kterému kočky fandí, je totiž skvělým odpuzovačem kočičích drápků.  
  • Citrusový spray
    Do jednoho litru vody vymačkáte jeden citron, přidáte pár kapek pomerančového a eukalyptového esenciálního oleje a postříkáte tam kde je třeba. Pozor nestříkat kočičce do čumáčku!  
  • Smíchejte jablečný ocet a vodu
    Tento odpuzovač kočičích drápků funguje na stejném principu jako směs vůně citrusů, kočky nemají rády vůni octa. Navíc pokud máte kocoura, který není kastrovaný, můžete tímto čistit jeho značky. Ocet jak známo pohlcuje pachy. Roztok připravíte takto: smíchejte vodu a ocet v poměru 1:1. Roztok však dávkujte opatrně, abyste nábytek nepoškodili.  I zde platí – nestříkat kočičce do čumáčku! Co se sprejů týče, dají se koupit i hotové ve zverimexu, nemám s nimi však zkušenost. Pokud se rozhodnete spray koupit, čtěte pozorně složení a způsob použití. Také dbejte na bezpečné uložení, aby se tyto produkty nedostaly do dětských rukou!
  • Použijte oboustrannou lepicí pásku
    Je to momentálně trend na internetu. Mnozí chovatelé to doporučují. Opět je dobré číst recenze. Na nějaký čas tím kočky odradíte, protože nemají rády lepivé věci, ale dle mého názoru  je to jen dočasné řešení, které esteticky  moc dobře nevypadá.  
  • Nic – zasmějte se
    Pokud totiž výrazně dáte najevo, že se vás to dotklo, kočička si to může vyložit po svém. Kočka může vaši reakci brát jako kompliment. Právě je v centru dění a to se jí líbí navíc dalším škrábáním bude sdělovat i druhým kočkám asi toto: “ Mniáu,  podívejte, jak si mě otrok všímá, mniáu, může se zbláznit, ale patřím mu a právě teď patří on mě, mniáu“
  • Rozmístěte škrabadla po bytě
  • Dnes je na trhu celá škála škrabadel od malých, které se dají připevnit na hrany, roky sedaček až po velké, které rozmístíme především tam, kde si může kočička hrát bez toho, aniž by vám zdemolovala půlku bytu. Ideálně v blízkosti nábytku, gauče a tam kde nechcete, aby kočka drápky drhla.

        

Možná máte i vy svůj vyzkoušený typ, jak odnaučit kočku škrábat po nábytku. Pokud chcete poradit ostatním a pochlubit se jak jste na svou kočičku vyzráli, napiště nám. Ostatním přejeme pevné nervy. Víme, že tento problém může být běh na dlouhou trať, každý tvor je jiný, pokud ale budete důslední a budete svou kočičku vnímat a chápat, naučíte ji mít své místo na škrábání drápků a eliminujete ho do snesitelné normy. 

        

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *